6977 20 91 05 hello@vivevale.gr

Η αξία της αλήθειας στις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι σχέσεις συνήθως γίνονται εύκολα, αλλά δύσκολα μετατρέπονται σε αληθινό ταίριασμα. Έτσι τις περισσότερες φορές κάτι ξεκινάει όμορφα, με καλές προοπτικές και καταλήγει σε αδιέξοδο.

Μέσα σε αυτές τις διαδικασίες κάποιος χάνει την ταυτότητά του, κάποιος προσπαθεί περισσότερο, κάποιος απογοητεύεται, κάποιος απομακρύνεται. Μιλάμε για δυο ανθρώπους μόνο που εναλλάσσουν τους ρόλους και τα συναισθήματα.

Αυτό που σκέφτομαι είναι: προσπαθείς στην σχέση να είσαι αληθινός ή προσπαθείς στην αρχή να κερδίσεις εντυπώσεις. Εάν είναι έτσι, μάλλον μετά χρειάζεσαι πολύ προσπάθεια για να τραβήξεις την κουρτίνα με την αληθινή εικόνα.

Αλήθεια, υπάρχει χώρος για την αλήθεια του καθενός ή είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία και φόβο; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να κρύβουν την αλήθεια τους. Έχουν μάθει να κρύβουν πράγματα. Οι γυναίκες να κρύβουν ότι θα πάνε για ένα μασάζ, μια βόλτα με την κολλητή τους, οι άνδρες ότι θα συναντήσουν κάποιες γυναικείες αιθέριες υπάρξεις. Αλήθεια, γιατί να γίνεται έτσι; Αφού δεν αρέσει σε κανέναν από τους δύο. Πιο ωραίο θα ήταν ο καθένας τους να λέει την αλήθεια του και μόνο. Τότε δεν θα υπήρχαν δεύτερες σκέψεις, δεν θα υπήρχε ζήλια, ανταγωνισμός, θυμός. Θα ήταν και οι δύο ευχαριστημένοι, επειδή ο καθένας θα έκανε αυτό που ήθελε για τον εαυτό του πρώτα. Όταν είμαστε χαρούμενοι με μας, τότε θα ναι χαρούμενοι και οι σύντροφοι μας (εάν πραγματικά ενδιαφέρονται). Όσο αληθινή είναι η σχέση, τόσο αληθινή είναι και η αγάπη που υπάρχει.

Το «σπιτάκι-εαυτός» του κάθε συντρόφου θα ήταν φτιαγμένο με γερά θεμέλια. Έτσι και τα δυο, φιλοξενούνται στην φύση την πραγματική, όπως ακριβώς είναι. Η φύση μας είναι η αλήθεια, ο αλληλοσεβασμός και η εμπιστοσύνη. Αν δεν υπάρχουν αυτά τότε σε κάθε δυσκολία, η ταλαιπωρία θα είναι δύσβατη, απρόσωπη και επίπονη.

Την Αλήθεια πόσο μπορείς να την αντέξεις; Πόσο μπορείς να την ξεστομίσεις;

Θέλει πολύ τέχνη η διαδικασία της σχέσης, για να είναι αληθινή. Γιατί;

Πρέπει να είσαι ειλικρινής και ουσιαστικός. Πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει. Ποιος μπορεί να αποκαλύψει το ποιος είναι χωρίς να φοβηθεί την απόρριψη και την κριτική; Ποιος μπορεί να είναι ειλικρινής εξ ολοκλήρου με τον σύντροφό του και να μπορεί να αισθάνεται όμορφα μαζί του; Ποιος, δείξε μου τον.

Συνήθως οι περισσότεροι φοβούνται να εκθέσουν τον εαυτό τους μπροστά στους άλλους. Πώς να το κάνουν μπροστά στον σύντροφό τους. Πώς;

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πουν- “ναι εγώ είμαι. Εγώ είμαι η αλήθεια μου. Δες με και αν σου αρέσει, έλα να μοιραστούμε εμπειρίες, αλλιώς θα προχωρήσω μόνος μου”. Ποιος το κάνει ή πόσο εύκολο είναι να το κάνει;

Συνήθως τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό, τη ζήλια, την ανάγκη να ξεχωρίσουν, και προσπερνούν τις αξίες της κατανόησης, της αποδοχής, του μοιράσματος.

Τι τους εμποδίζει όμως πραγματικά; Ίσως ο φόβος της έκθεσης της πραγματικής τους παρουσίασης του αληθινού εαυτού τους. Υπαρξιακό ή απουσία δουλειάς με τον εαυτό μας και το σύντροφο μας.

Θα σας πω μια μεγάλη αλήθεια. Δεν υπάρχει κάποιος εκεί έξω που να μοιάζει με εσένα, αλλά ούτε και κάποιος που να πλησιάζει αυτό που ενδεχόμενα εσύ να επιθυμείς. Άρα αυτό που καλείσαι να ταιριάξεις είναι κάτι πιο κοντά σε αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, γιατί μπορείς κάπως κάπου να βρεις ένα σταυροδρόμι επικοινωνίας. Αυτό είναι, κράτα το αυτό. Τα άλλα δεν υπάρχουν. Ούτε ιδανικές καταστάσεις, ούτε το άλλο σου μισό, αυτό που υπάρχει είναι κάτι που να πλησιάζει περισσότερο σε αυτό που εσύ επιθυμείς. Για να γίνει λοιπόν αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να είσαι εσύ αυτό που ξέρεις ότι είσαι, για να μπορέσεις να καταλάβεις ότι ο άλλος θα πλησιάζει σε αυτό που εσύ θέλεις. Απλό δεν είναι; Πόσο σε απογοητεύει αυτό; Θα σου πω εγώ – “πολύ”.

Συνειδητοποίησε πως ο καθένας μπορεί και κάνει πράγματα για τον εαυτό του και μόνο, για να μπορέσει να βρει κώδικα και πλαίσιο επικοινωνίας.

Πηγαίνεις, λοιπόν, να λύσεις τον γρίφο και αντί αυτού τι βλέπεις; Πώς ο σύντροφος των ονείρων σου βρίσκει τρόπο να ανατρέψει όλα όσα έχεις δουλέψει; Τι κάνεις; Βρίζεις; Φωνάζεις; Χάνεις το δίκιο σου και τον εαυτό σου. Και αυτό γιατί; Γιατί δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ότι αυτός κάνει τα δικά του και εσύ απλά τον ακολουθείς ή τον παρατηρείς. Και εσύ που είσαι; Ο εαυτός σου τι λέει και τι κάνει; Γιατί δεν αντιδράς σωστά; Είναι μια εύλογη απορία. Συνεχίζεις να ελπίζεις και να λες … μμμμμ… Μήπως θα μπορούσα να το κάνω αλλιώς; Γιατί τώρα συμβαίνει αυτό; Και δίνεις ευκαιρίες και ξανά ευκαιρίες.

Θα σου πω εγώ γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί δεν έχεις οχυρώσει τον εαυτό σου, γιατί δεν έχεις ασχοληθεί με αυτόν, γιατί δεν έχεις ψάξει λίγο παραπάνω εσένα. Γιατί όπως έχω ακούσει βοηθάς πάντα τους άλλους. Και εσύ πότε θα βοηθηθείς; Πότε θα πεις πως πρέπει να ασχοληθείς με σένα; Τι περιμένεις κάποιος να έρθει και να σου πει «κυρία μου», τώρα θα κάνουμε αυτό για σένα; Δεν υπάρχει περίπτωση. Πιάσε εσένα και κάνε την διαφορά. Θα έρθουν όλοι με το μέρος σου. Γιατί θα έχεις αλλάξει όλο το σκηνικό. Θα έχεις άλλη όψη, που κανένας και τίποτα δεν θα σου την αλλάζει. Θα προχωράς με το κεφάλι ψηλά, γιατί θα είσαι εσύ. Θα νιώθεις όλα όσα δεν έχεις νιώσει τόσα χρόνια. Γιατί η αλλαγή θα έχει γίνει και συ θα μπορείς να πεις αυτά που δεν τολμούσες πριν. Γιατί θα είσαι εσύ. Θα είσαι η αλήθεια σου και μόνο. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν τελικά να το κάνεις;

Ξέρω πολύ δύσκολο. Άλλα όχι ακατόρθωτο. Μπράβο σου που τόλμησες να πεις την αλήθεια σου, έστω και στο τέλος. Μπράβο σου και εύγε σου. Να συνεχίσεις έτσι και σίγουρα θα μπορέσεις να κάνεις τελικά το όνειρο σου πραγματικότητα.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πήραν την ζωή στα χέρια τους και κάποτε κατόρθωσαν να κάνουν την αλήθεια τους φωνή. Σας θαυμάζω πολύ. Με αγάπη.

Αν αγαπάς κάποιον άσ’ τον να φύγει! Αν γυρίσει πίσω, είναι δικός σου! Αν δεν γυρίσει, δεν ήταν ποτέ!

Χαλίλ Γκιμπράν

 

other articles

Πώς αντιδρά το σώμα στην καραντίνα;

Πώς αντιδρά το σώμα στην καραντίνα;

Η καραντίνα είναι μια κατάσταση που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, τις συνήθειας μας και παρατηρούμε την κυριαρχία του φόβου και τη γέννηση της εσωστρέφειας. Το σώμα μας σίγουρα το αισθάνεται, όλο αυτό, κλείνει, συρρικνώνεται. Ασχημάτιστοι φόβοι συνενώνονται...

Η ρεφλεξολογία δυναμώνει την αγάπη για τον εαυτό μας.

Η ρεφλεξολογία δυναμώνει την αγάπη για τον εαυτό μας.

Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το πιο δυνατό συστατικό για μια ποιοτική ζωή. Η φροντίδα προς εμάς δημιουργεί συνθήκες για να είμαστε υπομονετικοί, ατάραχοι, ήρεμοι και ικανότεροι να αντιδρούμε στις καθημερινές δυσκολίες, αναποδιές και ενοχλήσεις. Ενισχύοντας την...

Η ρεφλεξολογία αγκαλιάζει το άγχος.

Η ρεφλεξολογία αγκαλιάζει το άγχος.

Η ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος ολιστικής θεραπείας, που μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα μοναδικό ταξίδι πάνω στο ανθρώπινο σώμα, καταγράφοντας και την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και τις διαφορετικές του ανάγκες. Ένα ταξίδι στα πέλματα του ανθρώπινου...

Βελονισμός | Δώρο ηρεμίας και ευεξίας στον εαυτό μας

Βελονισμός | Δώρο ηρεμίας και ευεξίας στον εαυτό μας

Όλοι λίγο πολύ έχουμε ακούσει για το βελονισμό, και ξέρουμε πως προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε, όμως, σε ποιες περιπτώσεις πραγματικά μπορούμε να απευθυνθούμε. Ο βελονισμός είναι μια σειρά θεραπειών που μπορούν να μας βοηθήσουν να δυναμώσουμε το...

Τολμώ για εμένα: η ζωή είναι μια έμπνευση.

Τολμώ για εμένα: η ζωή είναι μια έμπνευση.

Κάνεις μια προσπάθεια και νομίζεις πως έτσι θα ολοκληρώσεις το όραμα σου. Αν αποτύχεις; Αν δεν πάρεις αυτό που θέλεις άμεσα; Το βίωμα γίνεται δύσκολο, γιατί οι άνθρωποι είναι πλάσματα που έχουν ανάγκη την επιτυχία. Το ιδανικό σου δεν πρέπει να το «χαμηλώσεις», λόγω...