6977 20 91 05 hello@vivevale.gr

παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

"μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους"

H Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική εφαρμόζεται συστηματικά περισσότερο από 3000 χρόνια, με τις μεθόδους και τις πρακτικές της εφαρμογές να έχουν εξελιχθεί μέσα στους αιώνες. Βασίζεται στη θεωρία ότι το σώμα έχει την ικανότητα να θεραπεύει και να αποκαθιστά την ισορροπία και την υγεία του με τη βοήθεια αυτοθεραπευτικών μηχανισμών. Γι΄αυτό και έχει ως στόχο την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών.

Επικεντρώνεται, κυρίως, στην παρατήρηση και διόρθωση των ανισορροπιών της ροής της ενέργειας. Επίσης, παρατηρεί τις δυσλειτουργίες του οργανισμού, πριν εκείνες εκδηλωθούν ως ασθένεια. Έτσι, η εφαρμογή της είναι σημαντική όχι μόνο για τη θεραπεία αλλά και για την πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική λειτουργεί μέσω της επαναφοράς της ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα. Κατατάσσεται στην Ολιστική Ιατρική γιατί αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως σύνολο: Πνεύμα, Ψυχή και Σώμα. 

Περιλαμβάνει μία σειρά από θεραπευτικές μεθόδους όπως ο Βελονισμός, το Gua Sha, οι Βεντούζες και η Κινέζικη Βοτανοθεραπεία. 

Ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός αποτελεί μία από τις αρχαιότερες θεραπευτικές μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί στον πλανήτη.

Θεωρείται μια ολοκληρωμένη θεραπευτική τεχνική που βασίζεται στην ιδέα της εξισορρόπησης της ενέργειας των δύο δυνάμεων που υπάρχουν στο σώμα. Εστιάζει στην αντιμετώπιση, όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά, κυρίως, της αιτίας της ασθένειας. Η εισαγωγή των βελόνων (μιάς χρήσεως, αποστειρωμένες) σε καθορισμένα σημεία βοηθά στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα. Διεγείρεται, έτσι, η διαδικασία αυτο-ίασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αναγνωρίζει τον Παραδοσιακό Κινέζικο Βελονισμό ως θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών διαταραχών. Επίσης, είναι γνωστός εδώ και αιώνες για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτική και αντιαλλεργική του δράση.  Η εφαρμογή της μεθόδου δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή, αντίθετα μπορεί να την ενισχύσει.

Αντιμετωπίζοντας την υγεία ολιστικά, ο βελονισμός κινητοποιεί τις δυνάμεις αυτοθεραπείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενισχύεται, δηλαδή, η άμυνα προς τις εξωτερικές “απειλές” για την υγεία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο βελονισμός έχει, επιπλέον, τη δυνατότητα να δρα προληπτικά έναντι των ασθενειών, μέσω της ενίσχυσης της λειτουργίας του οργανισμού.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι μία από τις σημαντικότερες τεχνικές εξισορρόπησης της ενέργειάς μας διαχρονικά είναι η εφαρμογή του Βελονισμού ενώ στην Κίνα χρησιμοποιείται, ως η πιο διαδεδομένη θεραπεία, για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

Το Gua Sha βασίζεται σε μία τεχνική μάλαξης – μασάζ του δέρματος. Τα μέρη του σώματος που, γενικά, εκτελείται είναι η πλάτη, ο αυχένας, οι γλουτοί, οι βραχίονες και τα πόδια. Μια πιο “απαλή” εκδοχή του χρησιμοποιείται στο πρόσωπο. Εφαρμόζονται, αρχικά, τα κατάλληλα έλαια στο σώμα. Έπειτα, ο θεραπευτής, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία (κατασκευασμένα από κρυστάλλους νεφρίτη ή χαλαζία), πραγματοποιεί τις κατάλληλες μαλάξεις διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος.

Μέσω της βελτίωσης της ροής του αίματος διευκολύνεται η επούλωση των τραυματισμών. Επίσης, το Gua Sha, αντιμετωπίζει τη στάσιμη ενέργεια (“qi” ή  “chi”). Συνεπώς, μειώνεται η φλεγμονή γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων που προκαλούν χρόνιο πόνο καθώς και πόνο στους μυς ή τις αρθρώσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι, εκτός από την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η δυσκαμψία, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση ή αϋπνία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και τα πεπτικά προβλήματα, το Gua Sha μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για τη μείωση της κυτταρίτιδας – της πιο συνηθισμένης φλεγμονής του δέρματος. Τέλος, συμβάλει στην ηρεμία και την ευεξία μέσω της μείωσης του στρες. 

Η θεραπευτική μάλαξη με βεντούζες είναι μια πανάρχαια μέθοδος αναφορές της οποίας βρίσκονται ακόμη και στα κείμενα του Ιπποκράτη. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι αρκετά προβλήματα υγείας μπορούν να προκληθούν από μπλοκαρισμένη ροή ενέργειας ή στάσιμο αίμα. Με τη βεντουζοθεραπεία ενισχύεται η επούλωση και η δημιουργία νέων, υγιών κυττάρων.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση βεντουζών στο δέρμα ώστε να βελτιωθεί η αιματική και ενεργειακή κυκλοφορία τόσο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές μπορούν να μπουν στο δέρμα κατευθείαν ή μετά την προετοιμασία με κάποιο έλαιο και μασάζ, για υπεραιμία. Οι περιοχές του σώματος όπου εφαρμόζονται συνήθως είναι ο αυχένας, η πλάτη, οι γλουτοί, οι μηροί και η κοιλιά. Ο αριθμός των βεντουζών εξαρτάται από την κατάσταση του θεραπευόμενου και το μέγεθος της εφαρμοζόμενης βεντούζας.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η βεντουζοθεραπεία υπερέχει έναντι της αντιμετώπισης του πόνου με θερμικά επιθέματα ή με συμβατικά φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη). Επίσης, η θεραπεία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά με τον Παραδοσιακό Κινέζικο Βελονισμό ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι βεντούζες βοηθούν στη θεραπεία κρυωμάτων ή άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης σε μυοσκελετικούς πόνους (αυχενικό, ψύξη κ.α.) και στην αποθεραπεία μετά από έντονη άσκηση. Αποτελεσματικές είναι και για ρευματικούς πόνους (ινομυαλγία, αρθρίτιδα), δυσμηνόρροια ή πεπτικά προβλήματα. καθώς . Τέλος, συμβάλει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό αλλά και την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης υγρών.

συχνές ερωτήσεις

Είναι ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός συμβατός με την παραδοσιακή ιατρική;

Ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός θεωρείται μία ολιστική θεραπεία. Γι’ αυτό και μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία της ιατρικής, μεγιστοποιώντας τα οφέλη για την υγεία.

Είναι ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός ασφαλής μέθοδος;

Είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος καθώς οι βελόνες είναι μιας χρήσεως, αποστειρωμένες και συσκευασμένες. Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Γιατί να κάνω Παραδοσιακό Κινέζικο Βελονισμό;

Ο Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία ενώ μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας με αποτέλεσμα την ομαλή λειτουργία των οργάνων και του οργανισμού, ενισχύοντας τη δύναμή του. Παράλληλα, επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία, απομακρύνοντας το άγχος και το στρες.