βοτανοθεραπεία
"μια φυσική μορφή θεραπείας που γίνεται με τη χρήση βοτάνων και λουλουδιών"
Η Βοτανοθεραπεία είναι μία πανάρχαια τέχνη που αποτέλεσε τη βάση κάθε παραδοσιακού θεραπευτικού συστήματος. Μπορεί να περιλαμβάνει βότανα ή συστατικά αυτών, για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, φυτικά προϊόντα που περιέχουν ενεργά συστατικά των φυτών ή άλλα συστατικά ή συνδυασμούς αυτών.
Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Βοτανοθεραπεία είναι το “εργαλείο” που συμβάλλει στην εναρμόνιση της ενέργειας πνεύματος και σώματος. Τα βότανα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της ισορροπίας θρέφοντας το σώμα, με σκοπό τη διατήρηση της γενικότερης υγείας.
Στις “συνταγές” της Βοτανοθεραπείας, όπου χρησιμοποιείται ένα συνδυασμός βοτάνων, υπάρχουν πάντα 1-2 βότανα που έχουν την ισχυρότερη δράση σε μία ασθένεια. Τα υπόλοιπα θεραπεύουν άλλες πτυχές του προβλήματος. O συνδυασμός δημιουργείται έτσι ώστε το ένα βότανο να βοηθάει και να ισχυροποιεί τη θεραπευτική δράση του άλλου. Τα μέρη των βοτάνων συνήθως χρησιμοποιούνται χωρίς να έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Γι’ αυτό και τα βότανα διατηρούν όλα τα διαφορετικά συστατικά τους, τα οποία δρουν συνεργατικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η τοξικότητα που ίσως παρατηρείται σε μεμονωμένα συστατικά των φυτών, μειώνεται ή αδρανοποιείται όταν δεν τροποποιείται το φυτικό προϊόν.
Η ισορροπία της σωματικής και πνευματικής ενέργειας με τη χρήση βοτάνων επιδρά θετικά τόσο την κόπωση όσο και την υπέρταση. Επίσης, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, που συνήθως προέρχεται από το άγχος και το στρες, αλλά και των ημικρανιών. Σύμφωνα με μελέτες, τα βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την αποτοξινωτική δύναμη του οργανισμού. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι η Βοτανοθεραπεία βοηθά σε ορμονικά αλλά και στομαχικά προβλήματα.
Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η ενδεδειγμένη χρήση βοτάνων από ειδικούς μπορεί να βοηθήσει και σε προβλήματα που ανήκουν στην ψυχοσωματική σφαίρα. Σ’ αυτά ανήκουν η αϋπνία, το άγχος και στρες, η υπερένταση, οι δυσκολίες της μνήμης, η θλίψη και οι σεξουαλικές διαταραχές.